Media-alan koulutuksesta

(Seuraava artikkeli on alunpelin kirjoitettu kommentiksi YLEn YT-uutisoinnista kummunneeseen keskusteluun media-alan oppilaitoksien roolista ja opilaitoksien ylikouluttamisesta alalle).
….Jotta kokonaisuus hahmoittuisi, on mentävä hieman taaksepäin.
YLEn luovuttua RTI- peruskoulutuksesta joskus vuonna nakki ja muusi, joka niemennotkoon ja saarelmaan perustettiin media-alan oppilaitoksia vastaamaan YLEn suurien ikäluokkien eläköitymiseen.
Noh, homma meni muuten hienosti, paitsi että vapautuvia työtehtäviä ei enää täytettykään uusilla, vaan YLEssä tehtävänkuvia laajennettiin ja joitain hommia automatisoitiin. Ihan järkevää hommaa kaikilla tasoilla, siis.. – Paitsi että ne äsken mainitut opiskelijat olivat edelleen valmistumassa näihin poistuviin tehtäviin.
Aihe ei sitten loppujen lopuksi kuitenkaan ollut kovinkaan pulmallinen, koska media-alan vetovoima oli lamavuosista huolimatta melko suuri ja silloiset opiskelijat työllistyivät ihan mainiosti muualle. Hienosti siis meni. Tsägällä.
Nyt vaan näillä paikkeilla -95-> ei missään otettu edes keskusteluihin että opiskelijamäärissä tai kaikenkarvaisten oppilaitoksien perustamisissa painettaisiin jarrua. Olihan itse oppilaitoksen pyörittäminen kuitenkin itsessään ihan työllistävää hommaa ja yhteiskunnallista tukirahaakin sai mukavasti asian pyörittämiseen.
Vuosituhannen vaihteessa ADULTAn silloinen rehtori Erkki Kupari jo varotteli aiheesta, mutta kuuroille korville meni: Kuparin teesi oli pyöreästi jotakuinkin tälläinen (pahoittelen lainauksen epätarkkuutta, alkuperäistä ajatusta en löytänyt mistään): Mainosmarkka (nyk. Euro) on yksi, jotakuinkin samansuuntainen kakku, jota on jakamassa yhä suurempi joukko valmistuva määrä ihmisiä. Samaan aikaan digitalisoidaan telkkaria, ja perustetaan yhä uusia kanavia samaa kakkua jakamaan.
Entäs sitten? Mitäs tästä nyt sitten seuraa?
Noh, tietenkin se, että samaa kakkua jakaa suurempi määrä ihmistä yhä pieneneviillä tulovirroilla.
Ajatus esitettiin noin vuoden 2000 paikkeilla. En usko, että tilanne on juurikaan muuttunut sittemmin, vaikka uusia jakelumedioita mainonnalle nyt onkin tullut tarjolle. (Lähde: aikakausilehdet.fi)
Edellistä taustaa vasten on mielestäni melko vastuutonta kouluttaa ihmisisä edelleen telkkarin ja radion perusduuneihin, joita toki itsekin tällä hetkellä teen.
Koitan tällä kaikella edellisellä sanoa ainastaan sitä, että media-alan koulutuksen suunta tulee tällä hetkellä olla pikemminkin innovaatiota, yrittäjyyttä ja uusia spotify-tyyppisiä applikaatioita tukeva. Nykyisen jatkuvan YT-ilmapiirin vallitessa toivottavasti jotain muuta kun alan perustehtäviin tähtäävää toimintaa.
Kenties näin jo tehdäänkin? Helena voinee valottaa asiaa lisää.
Tiesitkö muuten että spotify on kehitetty ruotsissa?
Koska olen one-trick-pony, olen vaahdonnut aiheesta jo aiemminkin pistäytyessäni välillä myyntihommissa parin vuoden ajan.
Mikäli aihe kiinnostaa, voit täältä käydä lukemassa lisää:

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: